Hírek

2023.09.20

HERBÁCIÓ BOLT - a növénnybarátok növényboltja... www.novenybolt.hu

Kedves Érdeklődők,
újra lehet vásárolni növényeket postai csomagszállítással, vagy szigetújfalui/budapesti átvétellel. Emellett a Herbáció, a kreatív növényhasználók magazinjának lapszámai és könyvei is beszerezhetők digitális, és némelyik még nyomtatott változatban. Hamarosan bővítjük kínálatunkat antikvár növényes (kertészeti és természetgyógyászati témájú) könyvekkel!

TOP termékek

Házhozszállítás

Visszaigazoláskor tudjuk pontosítani.(400-3600 Ft között.)

A második könyvünk: Tartósítás régi módszerekkel

A második könyvünk: Tartósítás régi módszerekkel
ÚJ
A második könyvünk: Tartósítás régi módszerekkel

Régen az emberek úgy tudták tartósítani a kertben termett zöldségeiket, gyümölcseiket, valamint az erdőről, mezőről begyűjtött vadon termő ehető növényeket, hogy nem használtak tartósítószert – mert az nem is volt.
Hőkezeléssel, dunsztolással és bizonyos fűszerek hozzáadásával, a légmentes lezárással meg tudták akadályozni a lekvár, befőtt, vagy bármilyen házilag készített termék megromlását. Tudták, hogy lehet alkoholban, olajban, ecetben tartósítani. Ismerték a trükköket arról, hogy bizonyos mennyiségű cukor, vagy só szintén tartósító hatású: ez az alapja a gyümölcssajtok készítésének.
Az aszalt, szárított gyümölcsök esetén pedig a víz elvonása és az emiatt bekövetkező cukor koncentrációemelkedés miatt állnak el hosszú ideig e finomságok. A Herbáció magazin immár 14. éve szolgálja a növények különleges felhasználása iránt érdeklődő olvasótáborát. Ebben a könyvben a hagyományos tartósítási módokat gyűjtöttük össze sok recepttel. Bízunk benne, hogy sok ötletet merítenek majd belőle azok is, akik otthon, családjuk örömére foglalkoznak befőzéssel, azok is, akik őstermelőként eladásra készítenek különleges - ségeket…
Célunk, hogy sok erdőt-mezőt járó kiránduló is ismerkedjen meg az ehető vadon termő növényekkel, és e különleges ízeket minél többen élvezhessék
ne csak nyáron, hanem tartósítva télen is…


Növények vásárlása (vagy növényt is tartalmazó megrendelés) esetén a minimális rendelési érték postai szállításnál jelenleg 8000 Ft. Megértésüket köszönjük.

Bővebben
2 000 Ft
Részletek

02 Bevezető

04 1. fejezet: Néprajz és tudomány

05 Tartósítás otthon: mitől áll el, mitől romlik meg?

07 Otthon befőzni – kicsit lutri…

08 A száraz dunszt és a nedves dunszt

Régen az emberek úgy tudták tartósítani a kertben
termett zöldségeiket, gyümölcseiket, valamint az erdőről,
mezőről begyűjtött vadon termő ehető növényeket, hogy
nem használtak tartósítószert – mert az nem is volt.
Hőkezeléssel, dunsztolással és bizonyos fűszerek hozzáadásával, a légmentes lezárással meg tudták akadályozni
a lekvár, befőtt, vagy bármilyen házilag készített termék
megromlását. Tudták, hogy lehet alkoholban, olajban,
ecetben tartósítani. Ismerték a trükköket arról, hogy
bizonyos mennyiségű cukor, vagy só szintén tartósító
hatású: ez az alapja a gyümölcssajtok készítésének.
Az aszalt, szárított gyümölcsök esetén pedig a víz
elvonása és az emiatt bekövetkező cukor koncentráció
emelkedés miatt állnak el hosszú ideig e fi nomságok.
A Herbáció magazin immár 14. éve szolgálja a növények
különleges felhasználása iránt érdeklődő olvasótáborát.
Ebben a könyvben a hagyományos tartósítási módokat
gyűjtöttük össze sok recepttel. Bízunk benne, hogy sok
ötletet merítenek majd belőle azok is, akik otthon,
családjuk örömére foglalkoznak befőzéssel, azok is,
akik őstermelőként eladásra készítenek különleges -
ségeket…
Célunk, hogy sok erdőt-mezőt járó kiránduló is ismerkedjen meg az ehető vadon termő növényekkel,
és e különleges ízeket minél többen élvezhessék
ne csak nyáron, hanem tartósítva télen is…10 Tippek a sikeres üvegben tartósításhoz 11 Szükséges eszközök

12 2. fejezet: Termények tárolási, tartósítási lehetőségei 12 Zöldségek tárolása, egyszerűbb tartósítása

16 Gyümölcsök tárolása, egyszerűbb tartósítása

18 Fűszerek és gyógynövények tartósítása

18 Gabonák és magvak tárolása (magpástétomok, szendvicskrémek)

20 Ehető virágok tartósítása

20 Gombák tartósítása

22 Hús tartósítása (zsírban tartósítás, szárítás, füstölés)

24 3. fejezet: Tárolási és tartósítási technikák bemutatása

24 Tárolási módok: vermelés, lógatás, csomagolás

24 Aszalás, szárítás

30 Savanyítás, kovászolás

44 Befőtt

45 Szörp, szirup (hidegen kevert szörp, főzött szörp)

46 Gyógynövényes szirupok

48 Lekvárok, dzsemek, gyümölcsízek, marmeládok és gyümölcszselék

49 Pástétomok, zöldségkrémek, zöldségpürék

50 Gyümölcssajt

51 Eltevés sóban

52 Eltevés cukorban

52 Fűszervaj

54 Eltevés olajban és ecetben (fűszerolajok –bazsalikomolaj, borsolaj, fűszerecet – bazsalikomecet, fokhagyma ecet)

56 Eltevés alkoholban (csokis meggy dzsem, gyógyborzselé)

58 Tartósító fűszernövények, antibakteriális gyógynövények

64 4. fejezet: Különlegességek

64 Komposzt-tea, a házi tápoldat növényeknek

66 Növényi permetlevek (bodza, hagyma, csalán, gyermekláncfű, kamilla, káposzta, paradicsom, zsúrló, tejes permetlé, varádicslé)

70 Mosónövények a természetből (mosódió, vadgesztenye)

73 Hamulúg, az ősi mosószer és fafesték

76 Ehető vad növények feldolgozása tartósítása

82 Életünk és a fák - ételünk és a fák: az ehető fafajokról: több, mint

40 ehető fás szárú bemutatása, receptekkel (birskocsonya, birsalma sajt, mogyoró vaj, galagonya túró, zölddió liktárium, ecetes lucfenyőhajtás) 90 Menták világa (mentás teakeverékek, mentaszörp, mentás-mézes joghurt, mentés csokis keksz, mentás uborkasaláta, mentás citromkrém, mártás)

94 Torma a gyógyító zöldség (tormabor, torma koktél, mézes tormapép, tormakrém, tormapor, tormalevél főzelék)

96 5. fejezet Receptek

96 LEKVÁROK, DZSEMEK, ZSELÉK
Bodzás körtelekvár, Bodzavirág zselé, Muskotályos körtelekvár, Kökény lekvár almával, Lilahagyma lekvár, Levendulás málnalekvár, Levendulás sárgabaracklekvár, Szilvareszter, Rozmaringos almalekvár, Gyömbéres-chilis körtelekvár, Sárgarépás-diós almalekvár, Egres dzsem, Eper-rebarbara dzsem, Bodzás eperdzsem, Bodzavirág dzsem almával, Akácvirágdzsem almával, Csipkebogyó püré, Szőlőlekvár, Céklás lilahagyma lekvár, Tökdzsem, Levendulás málnalekvár, Ananászos töklekvár, Sütőtök lekvár kakukkfűvel, vagy levendulával, Homoktövis lekvár pálinkával, Berkenye-alma lekvár ginnel, Paradicsomdzsem, Narancsdzsem gyömbérrel, fahéjjal, Citromdzsem, Zöldparadicsom lekvár, Rebarbara lekvár pirított magvakkal, Konyakos eperdzsem, Fenyőtű zselé, Kökényzselé, Vérnarancs zselé, Szederzselé likőrrel, Galagonyalekvár, Galagonya íz, Kökényzselé

106 SZÖRPÖK
Csipkebogyó szörp, Rózsaszörp, Bodzavirág szörp, Szárított bodzavirágból szörp, Akácvirág szörp, Bodzabogyó szörp , Orgona szörp, Levendulás-citromos szörp, Hársvirág szörp, Narancsízű sárgarépaszörp, Szirom szirup, Meggyszörp, Almaszörp, Narancshéj ital, Vaníliás-, vagy fűszeres cukorszörp

110 GYÜMÖLCSSAJTOK
Vegyes gyümölcssajt, Meggysajt, Sárgabaracksajt

112 BEFŐTTEK
Cukkini/tök fűszeres lében, Vaníliás-szegfűszeges tökbefőtt, Tárkonyos őszibarack, Zölddió cukorszirupban, Mustáros meggy Erdélyből, Gyümölcsök ecetben, „Rumtopf”, avagy agglegénybefőtt, Görögdinnyehéj cukorban, Fűszeres őszibarack

114 ÉTELÍZESÍTŐK, MÁRTÁSALAPOK, CSATNIK
Fűszeres paradicsom, Sűrített paradicsom-variációk, Padlizsánkása Dél-Oroszországból, Bodzabogyó chutney
 

116 GYÓGYNÖVÉNYES FŰSZERKRÉMEK

118 KENHETŐ MÁRTÁSOK Köményes fokhagymakrém, Mentás-fokhagymás pesztó,

119 GÖRÖGDINNYEHÉJ Savanyítva, kandírozva...

120 TÁMOGATÓINK HIRDETÉSEI

125 TARTALOMJEGYZÉK

128 FELHÍVÁS


Növények vásárlása (vagy növényt is tartalmazó megrendelés) esetén a minimális rendelési érték postai szállításnál jelenleg 8000 Ft. Megértésüket köszönjük. Köszönjük, ha vásárlásával a Kauten Mihály Etnobotanikai és Népigyógyászati Alapítvány, mint közhasznú státuszú szervezet munkáját támogatja. www.herbacio.hu

Adatok
Cikkszám
2